När din hund kommit hem

Ägarbyte och avmaskning

När din hund kommit hem är det lite saker du ska tänka på:

  • Det är jätteviktigt att du anger rätt ägaruppgifter i passet. Läs mer om hundens pass här.
  • Du ska registrera dig som ägare till din hund i hundregistret på Jordbruksverkets webbsida.
  • Avmaska med Milibax ca 5 dagar efter ankomst.
  • Vaccinera din hund mot Kennelhosta om du vill.

Vänj in det nya fodret långsamt

Din hund kan vara lite orolig i magen när den just kommit till Sverige. När din hund bodde i Grekland har den ätit det allra billigaste fodret som oftast inte är av någon bra kvalitet. Nu ska hunden vänja sig vid sin nya mat, anpassad efter ålder, storlek, aktivitet och behov och det kan ibland vara lite jobbigt för magen.

Vi rekommenderar att du ger din hund vår specialmat för glada magar den första tiden efter hemkomst. Efter någon dag kan ni försiktigt börja blanda i det foder du har för avsikt att ge din hund framöver. Då hinner magen vänja sig vid den nya maten i lugn och ro.

Du kan även välja att bara ge ”vårt recept”, det innehåller det din hund behöver.

Recept på mat för glada hundmagar

Lämna inte din hund ensam första tiden

När din hund äntligen har kommit hem är det viktigt att den inte lämnas ensam den första tiden. Det är bra om du kan vara hemma med din nya familjemedlem åtminstone de första 10-14 dagarna, gärna längre.

Ensamträna i lugn och ro

Vänj din hund i lugn och ro och korta stunder i taget att vara ensam. Öka sedan tiden successivt. Gå ut med soporna, gå till tvättstugan, åk och handla och så vidare. Ge mycket beröm när hunden varit duktig, och räkna med en och annan uppäten sko eller olycka.

När hunden vant sig vid att vara ensam så lämna den inte ensam längre än 4-5 timmar per dag.

En egen lugn och trygg plats

Det är viktigt att din hund har en egen lugn och trygg plats där den får vara helt ifred. Det kan till exempel vara i sin korg, i en (öppen) bur eller en plats i soffan. Detta är extra viktigt om det finns barn i familjen.

Hunden måste kunna få dra sig tillbaka och vara helt ifred om den vill det. På den platsen ska den känna att ”här får jag vara ifred”, ”här blir jag inte störd” och ”här får jag sova/äta mitt ben/chilla i lugn och ro”.

Du vill ju ha en lugn, trygg och kärleksfull familjemedlem och då måste förutsättningarna för det finnas. Om inte hunden har en plats att kunna koppla av på kan den bli stressad och känna sig otrygg och kanske bli vaktig.

Det är alltså viktigt att du som flockledare ser till att denna plats finns och att den platsen alltid förblir hundens egna. Det är också du som ska se till att familjens medlemmar vet om var den platsen (eller platserna) finns och att den respekteras.

Grattis till din nya fina familjemedlem!