Om du hittar ett djur i nöd på semestern

Nu är det återigen den tiden på året när massvis av skandinaver åker på semester till Grekland och förfäras över att se alla utsatta djur.

Om du hittar en hemlös hund eller katt

Vi får ofta meddelanden från turister som ber om vår hjälp. Vi som driver den här organisationen bor i Sverige och de eldsjälar och volontärer i Grekland som vi samarbetar har mer än fullt upp med de hundar och katter de har i sitt område.  De går bokstavligen på knäna av allt arbete de lägger ner och de tvingas tragiskt nog sålla bland alla nödställda djur som bor på gatan och har ingen möjlighet att hjälpa fler.

Men visst kan även du som turist hjälpa hemlösa djur i Grekland. Det här kan du göra:

  1. Om du hittar en hund eller katt i nöd, använd Google (till exempel) för att se om det finns ett lokalt shelter eller veterinär dit du kan vända dig.
  2. Om sheltret svarar att de inte kan hjälpa dig, bli inte arg. Verkligheten är den att dessa volontärer får upp till 100 samtal om dagen från turister under denna säsong. Det är omöjligt att hjälpa alla. 😞
  3. Ta djuret till en veterinär om det behöver vård. Veterinärer är mycket billigare i Grekland än i Sverige, så det blir ofta inte särskilt dyrt. Lokala veterinärer vet också ofta vilka som arbetar för att hjälpa dessa djur och kan kanske sätta er i kontakt med varandra.
  4. Om du själv vill adoptera djuret, ska du starta vaccinationsprocessen. Alla djur behöver vara fullt vaccinerade för att få komma in i Sverige – och det innebär också en 21-dagars ’karantän’ i Grekland efter rabiesvaccinet. Det finns veterinärer som kan erbjuda att ha djuret under dessa 21 dagar – men om inte, kan de sätta dig i kontakt med en kennel.
  5. Bli inte kär i ett djur, för att sedan åka hem från semestern och frenetiskt kontakta shelters eller veterinärer i Grekland hemifrån. Detta händer varje dag – och alla volontärer är redan överarbetade och väldigt få turister kommer tillbaka som lovat för att hämta djuret.

Du kan även hjälpa till genom att donera en slant på plats eller genom någon organisation.

Vill du lämna en donation till Grekiska Gatuhundar kan du göra det på
Swish: 1236184543
Bankgiro: 5281-3417
Märk din gåva med: gåva grekiska hundar

Ha en härlig semester!